Du är här: Startsida » Nyheter - Information om köksfläktar

Nyheter

2012-05-14

Information om köksfläktar

För att vi inte ska få problem med ventilationen känner vi i styrelsen att vi behöver informera om vilken typ av ventilation vi har i våra lägenheter och vilken typ av spjäll som passar i köket.

Vår fastighet har ett s.k. FX-system (Frånluft med återvinning) med en fläkt i varje huskropp, dvs två st totalt. I de flesta lägenheter finns det en frånluftsventil i badrummet och i eventuellt WC, samt att "köksfläkten" agerar både köksfläkt och frånluftsdon, ett sk spjäll. 

När man vill ha forcerad drift i sitt kök, dvs när man vill bli av med mat-os så öppnar man sitt spjäll helt och då ska flödet öka ordentligt. 

För att detta ska fungera så gäller det att man INTE monterar en fläkt med motor, den kommer nämligen att störa det övriga systemet och i värsta fall trycka ut ditt mat-os in i dina grannars lägenheter. 

Vill du byta spjäll finns det egentligen två alternativ:

  • Köp ett nytt spjäll, finns både liknande dom som sitter monterade och snygga design-kåpor. Sök efter produkter anpassade för "centralventialtion". Titta t.ex här: http://www.tretti.se/vitvaror/koksflaktar/vagghangda
  • Köp en kolfilterfläkt, anslut den INTE till ventilationen utan låt den släppa ut luften i din lägenhet efter att den passerat filtret. Den gamla kanalen kan du sätta ett vanligt frånluftsdon på, tänk dock på att informera styrelsen samt att donet kräver injustering. 

 

Ring eller maila gärna om du har några frågor.